Logopedie

Als logopedist houd ik me bezig met alle facetten van communicatie. Er kunnen zich problemen voordoen op al die verschillende aandachtsgebieden. U of uw kind kan klachten ondervinden bij het spreken (articulatie/taal) of bij het luisteren/horen (informatieverwerking). Voor wat betreft de taal is de communicatieve redzaamheid van de persoon van enorm belang, als ook het zichzelf talig kunnen aansturen. Daarnaast behoren klachten met betrekking tot de ademhaling, stemgeving, mondfuncties en eten en drinken tot mijn aandachtsgebied.

Logopedie

Logopedische begeleiding is belangrijk  voor mensen van alle leeftijden met een hulpvraag op het gebied van de communicatie of van de mondgewoonten; van  baby’s , peuters en basisschoolkinderen tot tieners en volwassenen. 

Bij de begeleiding van uw kind zult u als ouder op verschillende manieren intensief bij de begeleiding betrokken worden . Dat gebeurt d.m.v. informatieverstrekking, ouderinstructie en advies . Voor de ontwikkeling van een kind is het van groot belang, dat het logopedisch probleem tijdig wordt aangepakt.

Ik kan u of uw kind begeleiden bij problemen op onderstaande gebieden:

 

Articulatie/Spraak

Als er sprake is van problemen met de articulatie/ spraak heeft dat effect op de verstaanbaarheid van een kind of volwassene.

Het kan zijn dat klanken worden weggelaten of vervangen of op een foutieve manier worden uitgesproken. Er kan ook sprake zijn van een spraakontwikkelingsprobleem ( bij kinderen).

Volwassenen kunnen problemen hebben met hun spraak ten gevolge van een herseninfarct of andere neurologische aandoening.

 

Ademhaling

Een juiste ademhaling is van groot belang; niet alleen voor het algemeen welbevinden, maar ook als basis voor een ontspannen stemgeving.

Voor de volgende ademhalingsproblemen is begeleiding helpend:

Hyperventileren, verkeerd ademen bij spreken, bij stemproblemen en longproblemen (COPD).

Luisteren/horen

Communicatie bestaat uit spreken, maar ook uit luisteren. Het kunnen horen van geluiden, spraak en taal, maar ook het kunnen verwerken van datgene wat je hoort is van groot belang.

 Kinderen leren spraak en taal door te luisteren naar mensen in hun omgeving. Als het gehoor onvoldoende  kan functioneren, mist een kind dus veel informatie.

Bij volwassen slechthorenden kan het van belang zijn dat ze ( beter) leren spraakafzien. Hierdoor kunnen ze beter deelnemen aan een gesprek en de gesprekspartner begrijpen.

 

Stem

De stem zorgt ervoor dat je verstaanbaar kunt communiceren met anderen. Onder stemproblemen worden o.a. de volgende klachten verstaan: heesheid, schorheid, wegvallen van de stem, stemzwakte.

De oorzaak van stemproblemen kan o.a. zijn:

Overbelasting van de stem ( stemmisbruik), verkeerd stemgebruik, een stembandverlamming of een poliep of knobbeltjes op de stembanden.

Mondfuncties

Afwijkende mondfuncties kunnen de stand van het gebit en de kaakrelatie verstoren. Duimen, afwijkend slikken, open mondgedrag, en een lage tongligging zijn enkele van de afwijkende mondgewoontes.

Vaak wordt hier, in samenwerking met de tandarts en orthodontist, aan gewerkt. Er wordt dan gebruik gemaakt van OMFT ( Oro Myo Functionele Therapie). 

Ook bij volwassenen kunnen problemen ontstaan met de mondfuncties, zoals het slikken, bijvoorbeeld ten gevolge van een herseninfarct of hersenbloeding of t.g.v. een neurologische aandoening.

 

Taal

Taal is onmisbaar om informatie uit te wisselen.  Een probleem met de taal(-ontwikkeling) beperkt je mogelijkheden om met anderen te communiceren. 

 Problemen in taalontwikkelingen bij kinderen en volwassenen komen voort uit bijvoorbeeld:

Taalontwikkelingsstoornis, meertalige opvoeding (meertaligheid), hersenbloeding of dementie.

 

Wilt u meer weten over een behandeling?

Twijfel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik beantwoord uw vraag graag!